Ретро колите – новата добра инвестиция

Колекционерите дават луди пари, за да попълват автопарка си
26 авг 2010 11:49, Красимир Ангелов
17
Ретро колите – новата добра инвестиция
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Питър Мълин, собственик на една от най-големите частни колекции от класически френски автомобили, посочва гордо кабриолета Hispano-Suiza J12 от 1935-та, който е нареден сред останалите 60 други автомобила в музея му в Южна Калифорния, разказва Bloomberg.

"Това е най-добрата кола, правена някога“, отбелязва Мълин. "Със 160 км/ч дори няма да усетите, че двигателят работи“.

Колекционерът е собственик на Автомобилния музей Мълин, който отправя предизвикателство към арт деко авто салона в Париж. В музея се намира и червено-черното купе от 1938 Bugatti Type 57C Atalante, което е проектирано от сина на основателя на компанията Жуан Бугати.

"Обичам всички френски автомобили, но Bugatti ми е любимата марка“, казва Мълин. "Това е уникална кола по отношение на инженерна мисъл, дизайн, представяне“.

През май тази година Мълин даде 30 млн. долара за Bugatti Type 57SC Atlantic от 1936. Това е най-високата сума, давана някога за кола. Това е с 2 млн. долара повече от предишния ценови рекорд. Същото Bugatti е било продадено през 1971 за 59 хил. долара.

Високата цена на колата се дължи на факта, че от тази серия са произведени едва три модела, само два от които все още са в движение. Едната е колата на Мълин, а другата принадлежи на модния дизайнер Ралф Лорън.

Мълин е част от малък клуб на колекционери, в който участват близо 100 души, които разполагат с достатъчно пари, за да пазаруват най-скъпите класически коли, обяснява пред Bloomberg консултантът от Женева Саймън Кидстън.

Богатите колекционери не следват някакви определени традиции. Такива са например комедиантът Джери Зайнфелд, който събира коли с марката Porsche, Джим Гликенхаус, инвеститор на Уолстрийт, който е почитател на Ferrari или британският радиоводещ Крис Еванс,, който плати 10,9 млн. долара през 2008г. за Ferrari 250 GT SWB California Spyder от 1961, принадлежало на холивудския актьор Джеймс Кобърн.

Мълин е основател на фирма за управление на активи, която се занимава и с консултантска дейност и започва да колекционира коли през 1981г. Днес той вече има 140 автомобила.

"Започна като интерес, превърна се в страст, после прерасна в обсебване“, казва управителят на M Financial Group.

Колекционерите наливат пари в пазара на класически автомобили както никога до сега. Това кара цените на най-известните модели на Bugatti, Ferrari, Mercedes-Benz и Rolls-Royce да скачат до небето.

Любителите на колите се впечатляват от бляскавия външен вид на колата, кожните салони, бързата скорост, двигателите, в които обикновено има повече от 200 конски сили, известните бивши собственици, дори и от вероятната бъдеща възвръщаемост, на която могат да разчитат.

Днес, след срива на пазара на ценни книжа, инвеститорите търсят устойчиви активи и се обръщат към редките коли – често на цена над 1 млн. долара, казва Кейт Мартин, издател на списание Sports Car Market в Портланд.

"В момента тези коли правят луди пари“, добавя той. "Бейби бумърите все още притежават по-голяма част от парите. Половината от тях казват: Винаги съм искал да имам Ferrari SWB".

Любовната авантюра на Мълин с френските автомобили започва в момента, в който вижда един модел през 1980-та. Това е 1948 Delahaye 135 MS, а колата е в календар с редки автомобили.

Още style новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КЪВ СЕКТАНСКИ *** ВЕ КАК ГИ ОБИЧАМ ТАКИВА НА МЕН ЩЕ МИ КАЗВА ШЕ СЪМ ПРОМИТ И В СЪЩОТО ВРЕМЕ ЩЕ ПРОПАГАНДИРАШ С КАПИТАЛИСТИЧЕСКИТЕ ПРОМИВКИ ЗА ПРЕНАСЕЛЕНИЕ КВИ ПАРИ НА БАРОВЕЦ ЛИ МИ СЕ ПРЕВИШ РОБ СИ И РОБ ЩЕ СИ ОСТАНЕШ ДАЖЕ И БГ НЕ СИ НАПУСКАЛ СИРГНО ХАХА
16
0
 
1
 
! Отговори
б. виван преди 13 години
моля "виш" да се чете "виж" П.С. печатна грешка
15
2
 
0
 
! Отговори
бон виван преди 13 години
Виш какво Г-н промит мозък, няма да споря с теб ако искаш отиди в индия и медитирай под някое дърво цял живот дори без да пиеш и ядеш.../ като аскетите / Твой избор ! Аз ще си харча парите и накрая всички ще идем на едно място . Точка.
14
2
 
0
 
! Отговори
бон виван преди 13 години
Естествен подбор ......Ако не загиват скоро ще сме толкова пренаселени, че няма къде да има да си развееш сектанския ***. Това че измират хора е съвсем нормално... винаги са измирали и ще *** ... това е естествена регулация на популацията ... Капиш ? или това не го преподават в комуната ?
13
0
 
3
 
! Отговори
кики преди 13 години
тоя пък щял дани дава по милион роб заблуден и как може да се подиграваш с това че загиват по 35000 деца на ден от бедност глад и болести а други живят като прасета
12
0
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
ами да дойде да ни обере автомобилите тук е пълно с ретро автомобили
11
4
 
1
 
! Отговори
187 преди 13 години
с едно няма да се съглася - днешните автомобили са доста по сигурно точно заради електрониката
10
0
 
6
 
! Отговори
ZEITGEIST преди 13 години
:))) ШШ ВЕРНО СТЕ СЕ ПОБЪРКАЛИ С ТЕЗИ "***" ЩОМ И ТУКА ГИ НАМЕСИ АХАХХАХА
9
5
 
2
 
! Отговори
бон виван преди 13 години
ха ха ха ха ...като се замисля вие може да не *** а просто някакви изпаткали сектанти от онези които получават провидения ха ха ха
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ХАХА РОБ ЗАБЛУДЕН КВО СЕ НАДЪХВАШ ИДВА КРАХА ПОМНИ МИ ДУМИТЕ 1 ГОДИНА МАКС ДАВАМ ОЩЕ НА СИСТЕМАТА
7
8
 
5
 
! Отговори
бон виван преди 13 години
До номер 4 и номер 5 : Вие да не заспивате с Маркс и Енгелс под възглавницата. Богатите имат и си купуват а обикновените като вас цъкат с език и развиват хипотези за гладнште деца в Сомалия. ама ако сега ви дам по един милион ме съмнява, че ще хукнете към дарителските банки за бедните деца. Богатите си имат скъпи хобита .... често много хубави но адски скъпи ... това е живота .. едни колекционират кибрити други коли ... си ла ви !
6
1
 
5
 
! Отговори
ZEITGEIST преди 13 години
НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕДАВАШ ВСЕ ПАК КУТИЯТА НА ПАНДОРА БЕ ОТВОРЕНА ЕДВА ПРЕДИ 1 ГОДИНА И ПОЛОВИНА РОБИТЕ ТЕПЪРВА СЕ ПРОБУЖДАТ .......ЗА ДА ТИ ПОВДИГНА ДУХА САМО ЩЕ ТИ КАЖА ЧЕ СЕГАШНАТА СИСТЕМА ЗАГИВА С ПЪЛНА СИЛА НА 100% И НАЙ ГОЛЕМИТЕ ИКОНОМИСТИ НЕ МОГАТ ДА Я СПАСЯТ А ДАЛИ ЩЕ СТАНЕ ZEITGEISTA ИЛИ ЩЕ СЕ ВЪРНЕМ В КАМЕННА ЕРА ВЕЧЕ ЗАВИСИ ОТ НАС
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дано си прав... Аз съм изгубил надежда, че обикновените хора можем да се преборим с оядената световна клика от ненаграбили се алчни мършоядни хиени, които изпиват соковете ни всеки ден :(
4
6
 
18
 
! Отговори
ZEITGEIST преди 13 години
КОЛКО ХОРА ПО СВЕТА ГЛАДУВАТ КОЛКО ДЕЦА ИЗМИРАТ А ТЕ СИ СИ КУПУВАТ НЯКВИ 50 ГОДИШНИ ТЕНЕКИИ НО ЦРИКА Е КЪМ СВОЯ КРАЙ
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НАРОЧНО СЕГА ГИ ПРАВЯТ ДА СЕ РАЗВАЛЯТ ДА ВЪРВИ ИНДУСТРИЯТА ЧАСТИ РЕМОТНИ ТО ЗА ТОВА И РУХВА ВСИЧКО ОБАЧЕ
2
4
 
7
 
! Отговори
бг лекар преди 13 години
ХУБАВО Е ДА БЪДЕШ БОГАТ...
1
2
 
33
 
! Отговори
VERGASER преди 13 години
Някога са правени истински автомобили. С които усещаш машината, пътя, емоцията. Несравнимо красиви машини с характер. В които всичко е правено да бъде здраво и вечно. Да караш кола от 1940 година е удоволствие което нито една съвременна машина не предлага. Сега са пластмасови сапунерки бъкани от електроника, коли които се движат толкова бързо, че всяка грешка е фатална - изсмукани от пръстите на маркетинга, с надежност на играчка.

Спонсорирани публикации